INSTITUT ZA PEČURKE, INSTITUT ZA GLJIVE, DJURICA POPOVIĆ, PREPARATI NA BAZI GLJIVA, KORDICEPS SINENSIS, CORDYCEPS SINENSIS, IMUNOSTIMULATOR, ELIKSIR KRVNIH SUDOVA
KONTAKT
MEDIA GALERIJA
24 SATA
ILUSTROVANA POLITIKA
Nastavak   1 2 3 4 5 6 7
MAGAZIN 'U ZDRAVOM TELU'






TV RTS
NAJČEŠĆA PITANJA

STEVIA - STEVIJA
NARUČIVANJE
  PREPARATA
Šta je Stevija?

U svim zaslađivačima jedno je zajedničko: svi su slatki. Razlika je u tome
da je svaki sladak na drugačiji način. Na primer uporedimo ukus meda i
šećerne trske ili ukus sirupa od juhora sa fruktozom. Ukus i slatkoća im
se razlikuje. Drugačije se doziraju, drugačiji im je sastav kalorija,
dobijamo drugačije ukuse kada ih umešamo u hranu, piće. Tako je i sa
stevijom.

Stevija je jedna južno-američka lekovita biljka koja je pirodno slatka.
Ekstrakte biljke (sirupe, tablete) i njene osušene listove koriste širom
sveta za zaslađivanje i za tretman stomačnih tegoba. Ekstrakti su od 30 do
300 puta slađi od šećerne trske.

U azijskim državama je Stevija već decenijama priznata i poznata.

Koriste je za zaslađivanje pića, žvaka bez šećera, jogurta, povrća, kiseliša,
osušenih morskih plodova...

Prednost Stevije u odnosu na ostale zaslađivače je da ne sadržava
kalorije i ugljene hidrate, nula mu je glikemijski indeks i njeni molekuli se
ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom
pravljenja kolača ili tokom kuvanja.

Isprobajte kakav je ukus Stevije

Upoznajte Steviju pre upotrebe.

Stavite malo stevije u vodu. Probajte, i tako postepeno povećavajte
dozu. Posle određene količine tečnost će dobiti gorak ukus. Da bi ovo
izbegli korisno je upoznati Steviju i proučiti što više informacija u vezi
njenog korišćenja.

Zahteva malo učenja i eksperimentisanja, ali vredi.

Prah Stevie, 20 gr
300 tableta u dozeru
STEVIA U PRAHU

Ekstrakt  biljke Stevia u prahu izuzetnog kvaliteta. Bez aditiva, 100% prirodno.
300 puta je sladji od sećera. Moze se koristiti za kuvanje,
pečenje u toplim i hladnim napicima.
Ne sadrzi kalorije, ugljene hidrate i nula mu je indeks glukoze.
Mogu ga koristiti svi, i dijabetičari i dijetičari.
Mora se paziti na njeno korišćenje i doziranje.
Ako stavite previše onda ce ukus kafe, pića ili hrane biti gorak.
Ako pogodite količinu dobićete prijatan i nov sladak ukus.                                                                                                                                                                                     
Jedna kafena kašika stevia praha (1 g ) odgovara slatkoci 300 g šećera.                                                        
Sastav: zasladjivač (steviol glikozidi)
Skladistenje: čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi
Proizvodjac: MedHerbs, Nemačka

Cena: 750 DIN.-



STEVIA TABLETE
                                                                                                                                      Stoni zasladjivač na bazi Steviol glikozida.
Neto kolicina: 18g /300tableta od po 60mg/
Steviol glikozidi su prirodan zasladjivač dobijen iz biljke Stevia Rebaudiana.
Za razliku od šećera nemaju energetsku vrednost, a glikemijski indeks im je 0.
Mogu ga koristiti dijabetičari i osobe na dijeti za mršavljenje.
Upotreba: Koristi se za zasladjivanje hladnih i toplih napitaka, kolača, torti, soseva, supa... Proizvod se dobro rastvara u hladnim i toplim tečnostima.   Oko 250 puta je sladji od šećera.
Ako želimo da pečemo, tableticu rastvorimo u malo hladne vode, pa dodajmo testu i dobro promešamo.
Slatkoća dve tabletice odgovara slatkoci 1.5 kafene kašike šećera (oko 9 g šećera).
Sastav: 3 prirodne, neškodljive supstance.
Skladistenje: čuvati na suvom mestu na sobnoj temperaturi
Proizvodjač: MedHerbs, Nemačka

Cena: 750 DIN.-


Kada prvi put koristite Steviju…

...svakako testirajte slatkoću ekstrakta po gore navedenim uputstvima. Upoznajte joj ukus i napravite sa njom limunadu. Ovo joj je najlakši način korišćenja i možete lako steći dobro iskustvo.

Nekima je na početku neobičan ukus Stevije i ukus koji ostaje nakon korišćenja. Zato prvo je sprobajte u kombinaciji sa drugim zaslađivačima tj šečerom ako ste na njega navikli. Stevijin ukus neće dominirati ako ga koristite sa drugim zaslađivačima, ali povećava slatkoću pića i hrane. Vremenom smanjujte količinu dodavanja drugih zaslađivača i ubrzo ćete moći da ih ostavite i koristite samo Steviju za zaslađivanje.


Korisni saveti i tipovi:

    - Za pečenje, kuvanje vredi koristiti u malo vode rastvoren prah. Tabletice takodje prvo rastvoriti.
    - Kada se prave kolači Stevija ne stupa u reakciju kao šećer. Kada je koristite dodajte receptu malo sodabikarbone (pored praha za pecivo) i ovako će vam se kolač dići kao da ste koristili redovan šećer.

    - Na uticaj visoke temperature molekuli Stevija ekstrakta se ne  raspadaju do 198 stepeni, već zadržavaju prijatan, sladak ukus, dok npr. veštački zaslađivači iznad 70-80 stepeni gube sladak ukus.

    - Drugi ukusi i ekstrakti: pojedini ukusi kao npr. Juhorov sirup, limun i vanila jako dobro pokrivaju prirodan ukus Stevije i hranu naprave specijalnom.

    - Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka i sl.su jako fini ako ih zasladite sa Stevijom. Zato koristimo u našim receptima mlečne proizvode. Ukoliko ste osetljivi na laktozu zamenite mleko sa bademom, pirinčom ili mlekom od kokosa.

    - Za pića: Ovo je jedan od najpopularnijih načina korišćenja Stevije. Odlično je za korišćenje u čaju, kafi, limunadi i turmiksima.

Zašto je Stevija dobra?


Za slatkost ekstrakta je odgovoran steviol-glikozid, lako se vari i zbog toga sadrži malo kalorija. I oni koji imaju šećernu bolest mogu da je konzumiraju. Korisna je, po nekim danskim i brazilskim znanjima, za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kažu da pomaže kod krvnog pritiska, pankreasa. Sadrži i neke minerale kao što su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvožđe...

Njeno korišćenje ne stvara karijes, već decenijama od kada se koristi Stevija nije zabeležena nijedna kontraindikcija.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera)
Naučna istraživanja su dokazala da Stevija kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u radu slezine i jetre.

Visok krvi pritisak
Po svedočenju naučnih istraživanja Stevija pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

Upale
Stevija sprečava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, tako da je pogodna protiv nazeba, influenze i infekcije usta.

Kožne bolesti
U Paragvaju su guarani indijanci, još pre više stotinak godina, koristili sok dobijen iz Stevije za  brže zarastanje rana.Jedna od interesantnih osobina mu je da pomaže u sprečavanju dobijanja ožiljka.Koristi se još protiv dermatitisa,ekceme,seborrhoea. Zbog uticaja na regenraciju kože koristi se i u kozmetičke svrhe.

Varenje
Stevija korišćena u obliku čaja efektivno potpomaže varenje i može takođe da pomogne kod stomačnih oboljenja.