INSTITUT ZA PEČURKE, INSTITUT ZA GLJIVE, DJURICA POPOVIĆ, PREPARATI NA BAZI GLJIVA, KORDICEPS SINENSIS, CORDYCEPS SINENSIS, IMUNOSTIMULATOR, ELIKSIR KRVNIH SUDOVA
MEDIA GALERIJA
24 SATA
ILUSTROVANA POLITIKA
Nastavak   1 2 3 4 5 6 7
MAGAZIN 'U ZDRAVOM TELU'






TV RTS

STEVIA - STEVIJA
Šta je Stevija?

U svim zasla
đivačima jedno je zajedničko: svi su slatki. Razlika je u tome da je svaki sladak na drugačiji način. Na primer uporedimo ukus meda i šećerne trske ili ukus sirupa od juhora sa fruktozom. Ukus i slatkoća im se razlikuje. Drugačije se doziraju, drugačiji im je sastav kalorija, dobijamo drugačije ukuse kada ih umešamo u hranu, piće. Tako je i sa stevijom.

Stevija je jedna ju
žno-američka lekovita biljka koja je pirodno slatka. Ekstrakte biljke (sirupe, tablete) i njene osušene listove koriste širom sveta za zaslađivanje i za tretman stomačnih tegoba. Ekstrakti su od 30 do 300 puta slađi od šećerne trske.

U azijskim dr
žavama je Stevija već decenijama priznata i poznata.

Koriste je za zasla
đivanje pića, žvaka bez šećera, jogurta, povrća, kiseliša, osušenih morskih plodova...

Prednost Stevije u odnosu na ostale zasla
đivače je da ne sadržava kalorije i ugljene hidrate, nula mu je glikemijski indeks i njeni molekuli se ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom pravljenja kolača ili tokom kuvanja.

Isprobajte kakav je ukus Stevije

Upoznajte Steviju pre upotrebe.

Stavite malo stevije u vodu. Probajte, i tako postepeno povećavajte dozu. Posle određene količine tečnost će dobiti gorak ukus. Da bi ovo izbegli korisno je upoznati Steviju i proučiti što više informacija u vezi njenog korišćenja.

Zahteva malo učenja i eksperimentisanja, ali vredi.



Kada prvi put koristite Steviju…

...svakako testirajte slatkoću ekstrakta po gore navedenim uputstvima. Upoznajte joj ukus i napravite sa njom limunadu. Ovo joj je najlakši način korišćenja i možete lako steći dobro iskustvo.

Nekima je na početku neobičan ukus Stevije i ukus koji ostaje nakon korišćenja. Zato prvo je sprobajte u kombinaciji sa drugim zaslađivačima tj šečerom ako ste na njega navikli. Stevijin ukus neće dominirati ako ga koristite sa drugim zaslađivačima, ali povećava slatkoću pića i hrane. Vremenom smanjujte količinu dodavanja drugih zaslađivača i ubrzo ćete moći da ih ostavite i koristite samo Steviju za zaslađivanje.


Korisni saveti i tipovi:

    - Za pečenje, kuvanje vredi koristiti u malo vode rastvoren prah. Tabletice takodje prvo rastvoriti.
    - Kada se prave kolači Stevija ne stupa u reakciju kao šećer. Kada je koristite dodajte receptu malo sodabikarbone (pored praha za pecivo) i ovako će vam se kolač dići kao da ste koristili redovan šećer.

    - Na uticaj visoke temperature molekuli Stevija ekstrakta se ne  raspadaju do 198 stepeni, već zadržavaju prijatan, sladak ukus, dok npr. veštački zaslađivači iznad 70-80 stepeni gube sladak ukus.

    - Drugi ukusi i ekstrakti: pojedini ukusi kao npr. Juhorov sirup, limun i vanila jako dobro pokrivaju prirodan ukus Stevije i hranu naprave specijalnom.

    - Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka i sl.su jako fini ako ih zasladite sa Stevijom. Zato koristimo u našim receptima mlečne proizvode. Ukoliko ste osetljivi na laktozu zamenite mleko sa bademom, pirinčom ili mlekom od kokosa.

    - Za pića: Ovo je jedan od najpopularnijih načina korišćenja Stevije. Odlično je za korišćenje u čaju, kafi, limunadi i turmiksima.

Zašto je Stevija dobra?


Za slatkost ekstrakta je odgovoran steviol-glikozid, lako se vari i zbog toga sadrži malo kalorija. I oni koji imaju šećernu bolest mogu da je konzumiraju. Korisna je, po nekim danskim i brazilskim znanjima, za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kažu da pomaže kod krvnog pritiska, pankreasa. Sadrži i neke minerale kao što su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvožđe...

Njeno korišćenje ne stvara karijes, već decenijama od kada se koristi Stevija nije zabeležena nijedna kontraindikcija.

Hipoglikemija (nizak nivo šećera)
Naučna istraživanja su dokazala da Stevija kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže u radu slezine i jetre.

Visok krvi pritisak
Po svedočenju naučnih istraživanja Stevija pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

Upale
Stevija sprečava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, tako da je pogodna protiv nazeba, influenze i infekcije usta.

Kožne bolesti
U Paragvaju su guarani indijanci, još pre više stotinak godina, koristili sok dobijen iz Stevije za  brže zarastanje rana.Jedna od interesantnih osobina mu je da pomaže u sprečavanju dobijanja ožiljka.Koristi se još protiv dermatitisa,ekceme,seborrhoea. Zbog uticaja na regenraciju kože koristi se i u kozmetičke svrhe.

Varenje
Stevija korišćena u obliku čaja efektivno potpomaže varenje i može takođe da pomogne kod stomačnih oboljenja.


NARUČITE OVDE -